ΝΟΤΙΩΣ
Κόσμος

«Βουτιά» 70% λόγω κορονοϊού στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις

Η φετινή περίοδος τουριστικής αιχμής των καλοκαιρινών μηνών για το βόρειο ημισφαίριο ήταν καταστροφική, καθώς καταγράφεται μείωση των τουριστών κατά 81% τον Ιούλιο και κατά 79% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την υπηρεσία του Ο.Η.Ε. με έδρα τη Μαδρίτη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού ανακοίνωσε ότι οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις μειώθηκαν παγκόσμια κατά 70% τους οκτώ πρώτους μήνες του 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, συνεπεία της πανδημίας. Αυτή η πτώση αντιπροσωπεύει επτακόσια εκατομμύρια λιγότερες αφίξεις τουριστών και απώλεια 730 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον παγκόσμιο τουριστικό τομέα, «δηλαδή οκταπλάσιες απώλειες σε σχέση με αυτέςιες που προκάλεσε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2009», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού.

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού η οποία επλήγη πρώτη από την πανδημία, έχει τις μεγαλύτερες απώλειες (-79%) και ακολουθούν η Αφρική και η Μέση Ανατολή (-69%), η Ευρώπη (-68%) και η αμερικανική ήπειρος (-65%). Η πτώση των καλοκαιρινών αφίξεων στην Ευρώπη ήταν ελαφρώς λιγότερο ισχυρή σε σχέση με άλλες περιοχές (-72% τον Ιούλιο και -69% τον Αύγουστο), αλλά «αυτή η ανάκαμψη ήταν βραχείας διάρκειας, διότι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί επέστρεψαν λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων», τονίζεται στην ανακοίνωση του οργανισμού.

Για το σύνολο του 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προβλέπει πτώση 70% των τουριστικών αφίξεων σε επίπεδο έτους και δεν προβλέπει ανάκαμψη πριν από το τέλος του 2021. Το 20% των ερωτηθέντων ειδικών του τομέα θεωρούν ότι η ανάκαμψη δεν θα έρθει «παρά το 2022». Εκτιμούν δε ότι για τη βουτιά του παγκόσμιου τουρισμού ευθύνονται η βραδύτητα ελέγχου της επιδημίας, η έλλειψη συντονισμένης απάντησης μεταξύ διαφορετικών χωρών για την εφαρμογή κοινών πρωτοκόλλων, καθώς και η επιδείνωση της οικονομικής συγκυρίας.

Το 2019, ο παγκόσμιος τουρισμός είχε γνωρίσει αύξηση των αφίξεων κατά 4%. Πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο ήταν η Γαλλία και ακολουθούσαν η Ισπανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Σχετικά άρθρα

Ευρωβαρόμετρο για το μέλλον της Ευρώπης – Τι λένε οι Έλληνες νέοι

Super User

Η Ελλάδα έχει το ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη!

Super User

Εκτίναξη του κόστους διαβίωσης στη Βουλγαρία το δ’ τρίμηνο του 2021

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies