ΝΟΤΙΩΣ
Κόσμος

Ποιοι ηγέτες κάθισαν στο… σκαμνί, πριν από τον Ντόναλντ Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει την πρωτιά, αφού είναι ο πρώτος Αμερικανός νυν ή πρώην ηγέτης που οδηγήθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης. Αλλά αν κοιτάξουμε τον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη, θα βρούμε αρκετούς ηγέτες που κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορούμενου, με κάποιους μάλιστα να οδηγούνται στη φυλακή.

Οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ηγετών που είχαν μπελάδες με τη Δικαιοσύνη:

Αργεντινή

  • Κριστίνα Φερντάντεζ δε Κίρχνερ: Το 2022 η αντιπρόεδρος της Αργεντινής κρίθηκε ένοχη για απάτη σε μία υπόθεση που πήγαινε πίσω, όταν ήταν πρόεδρος (2007-2025). Καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι ετών και της απαγορεύθηκε δια βίου να έχει πολιτικά αξιώματα.

Βραζιλία

  • Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα: Ο σημερινός πρόεδρος της Βραζιλίας που ήταν ηγέτης της χώρας από το 2003 ως το 2010, καταδικάστηκε το 2017 για ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά. Ήταν μια χαρακτηριστική περίπτωση πολιτικής δίωξης και η καταδίκη ανατράπηκε το 2021.

Γαλλία

  • Ζακ Σιράκ: Το 2011 ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας που πέθανε το 2019, είχε καταδικαστεί για διαφθορά και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο χρόνων με αναστολή. Κρίθηκε επίσης ένοχος για άσκηση επιρροής, παραβίαση εμπιστοσύνης και υπεξαίρεση όταν ήταν δήμαρχος του Παρισιού.
  • Νικολά Σαρκοζί: Το 2021 ο Σαρκοζί έγινε ο δεύτερος πρώην πρόεδρος της χώρας που καταδικάστηκε για διαφθορά και άσκηση επιρροής. Καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση, εκ των οποίων τα δύο χρόνια με αναστολή.

Γερμανία

  • Κρίστιαν Βουλφ: Το 2013 ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας δικάστηκε με την κατηγορία της δωροληψίας όταν ήταν πρόεδρος. Αλλά το δικαστήριο έκρινε ότι δεν ήταν ένοχος.

Ισραήλ

  • Μοσέ Κατσάβ: Το 2011 ο πρώην πρόεδρος της χώρας καταδικάστηκε σε επταετή φυλάκιση για βιασμό και άλλα σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος υφισταμένων του. Έμεινε στη φυλακή πέντε χρόνια.
  • Εχούντ Ολμέρτ: Το 2015 ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ κατηγορήθηκε για διαφθορά και φοροδιαφυγή και καταδικάστηκε ύστερα από έναν χρόνο. Εξέτισε τα δύο τρίτα της ποινής φυλάκισης 27 μηνών που του επιβλήθηκε.
  • Μπένζαμιν Νετανιάχου: Ο σημερινός πρωθυπουργός του Ισραήλ αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά, απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης. Η υπόθεση άνοιξε το 2019, όταν κατηγορήθηκε ότι δεχόταν δώρα από εκατομμυριούχους φίλους και φρόντιζε να κάνει τα χατίρια των μεγιστάνων του τύπου, με αντάλλαγμα την ευνοϊκή αντιμετώπιση από τα Μ.Μ.Ε.

Ιταλία

  • Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας είχε αρκετά… τρεχάματα με τη δικαιοσύνη, αλλά αθωώθηκε σε τρεις δίκες (το 2023, το 2022 και το 2021) στις οποίες αντιμετώπιζε κατηγορίες για δωροδοκία. Είχε αθωωθεί και το 2015, όταν αντιμετώπισε κατηγορίες για σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικη. Ο Μπερλουσκόνι έχει βρεθεί αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη περισσότερες από τριάντα φορές αφότου μπήκε στην πολιτική το 1994.

Κροατία

  • Ίβο Σαναντέρ: Το 2020 ο πρώην πρωθυπουργός της Κροατίας κρίθηκε ένοχος για διαφθορά και καταδικάστηκε σε κάθειρξη οκτώ ετών. Σήμερα βρίσκεται στη φυλακή.

Μαλαισία

  • Μουχιντίν Γιασίν: Ο πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας κατηγορήθηκε τον προηγούμενο μήνα για κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα χρήματος, με αφορμή συμβόλαια που υπέγραψε η κυβέρνηση στη διάρκεια της πανδημίας.
  • Νατζίμπ Ραζάκ: O άλλος πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας βρίσκεται στη φυλακή εκτίοντας ποινή κάθειρξης δώδεκα ετών. Το 2020 κρίθηκε ένοχος για κατάχρηση εμπιστοσύνης, κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα χρήματος, σε σχέση με την κατάχρηση κεφαλαίων ενός κρατικού αναπτυξιακού ταμείου. Άσκησε έφεση και το 2022 -όταν την έχασε- οδηγήθηκε στη φυλακή.

Νότια Αφρική

  • Τζέικομπ Ζούμα: Ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής εμπλέκεται σε δίκη για διαφθορά, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος όσο ήταν αντιπρόεδρος της χώρας, το 1999.

Νότια Κορέα

  • Λι Μιουνγκ-μπακ: Το 2020 ο πρώην πρόεδρος της χώρας καταδικάστηκε σε κάθειρξη δεκαεπτά χρόνων για δωροδοκία και υπεξαίρεση, αλλά του δόθηκε χάρη το 2022.
  • Παρκ Γκεούν-χίε: Η πρώην πρόεδρος της χώρας, η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε το αξίωμα, κρίθηκε ένοχη το 2018 για δωροδοκία και της επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης δεκαπέντε ετών, αλλά έλαβε χάρη το 2021.

Πακιστάν

  • Ιμράν Χαν: Τουλάχιστον 85 κατηγορίες αντιμετωπίζει ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, μεταξύ των οποίων για διαφθορά, «τρομοκρατία», βλασφημία και ασέβεια προς το δικαστήριο.

Πορτογαλία

  • Ζοζέ Σόκρατες: Το 2017 ο πρώην πρωθυπουργός βρέθηκε κατηγορούμενος για διαφθορά, δωροδοκία, ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή. Το 2021 το δικαστήριο έκλεισε την υπόθεση ως προς τις κατηγορίες για διαφθορά, αλλά παραμένουν άλλες κατηγορίες μικρότερης σημασίας.

πηγή

Σχετικά άρθρα

Ουκρανία: Εκατομμύρια βιβλία στην «πυρά»

Super User

Οι κατώτατοι μισθοί στην Ε.Ε.

Super User

Στην Ελλάδα το υψηλότερο κόστος στέγασης

Super User

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Υποθέτουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Δείτε περισσότερα

Πολιτική απορρήτου και cookies