Οι ακατάλληλες πρακτικές αποβλήτων σε χώρες που έχουν μεσογειακή ακτή ή συνδέουν ποτάμια με τη θάλασσα, οδηγούν σε πλαστική ρύπανση στη Μεσόγειο, σύμφωνα με μελέτη της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (I.U.C.N.).
Με περίπου 450 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν στις ακτές της και στις κοντινές χώρες, η Μεσόγειος μετατρέπεται γρήγορα σε πλαστική χωματερή. Η I.U.C.N. ανακοίνωσε ότι περίπου 230.000 τόνοι πλαστικών αποβλήτων χύνονται στη Μεσόγειο ετησίως από 33 χώρες που βρίσκονται στις ακτές της ή έχουν σύνδεση με αυτή με ποτάμια, όπως ο Νείλος, ο Πο ή ο Ροδανός. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα από πεντακόσια εμπορευματοκιβώτια απορριμμάτων απορρίπτονται καθημερινά στη Μεσόγειο. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 94% του εν λόγω ποσού αποτελείται από πλαστικά απόβλητα, ενώ το ένα τρίτο των πλαστικών σκουπιδιών στη Μεσόγειο, φτάνει στη θάλασσα απευθείας από χώρες που βρίσκονται στην ακτή, ενώ το υπόλοιπο από ποτάμια από τις γύρω χώρες.
Σύμφωνα με την έρευνα, η Αίγυπτος μολύνει περισσότερο τη Μεσόγειο με 74 χιλιάδες τόνους σκουπιδιών ετησίως. Ακολουθούν η Ιταλία με περίπου 34 χιλιάδες τόνους και η Τουρκία με 24 χιλιάδες τόνους ετησίως. Σύμφωνα με την πυκνότητα του πληθυσμού, το Μαυροβούνιο είναι η χώρα που ρίχνει τα περισσότερα απόβλητα στη Μεσόγειο, με οκτώ κιλά πλαστικών αποβλήτων ανά άτομο ετησίως και ακολουθούν η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Βόρεια Μακεδονία.