Σημαντική αύξηση των επιπέδων τους στρες, της μοναξιάς και του θυμού σημειώθηκε στα δύο τρίτα των Ελλήνων που συμμετείχαν σε παγκόσμια μελέτη για τις ψυχικές επιπτώσεις της πανδημίας, αύξηση διπλάσια και τριπλάσια σε σύγκριση με άλλες χώρες.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Μελέτη Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων στην οποία έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής 108.000 άτομα από όλο τον κόσμο, σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα η αύξηση παρατηρήθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των ενηλίκων που μελετήθηκαν (18-39, 40-64 και ηλικιωμένοι +65 ετών). Οι ηλικιωμένοι ήταν αυτοί που σχεδόν στο σύνολό τους παρουσίασαν σημαντική αύξηση αυτών των αρνητικών ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων.
Άνδρες και γυναίκες δεν διαφοροποιούνταν σε αυτή την αύξηση. Στον αντίποδα των αρνητικών ψυχοκοινωνικών συνεπειών βρέθηκε μια σημαντική βελτίωση της κοινωνικά επωφελούς ή αλτρουιστικής συμπεριφοράς και πάλι στα δύο τρίτα όσων συμμετείχαν στην έρευνα. Η σημαντική βελτίωση αφορούσε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με τους ηλικιωμένους και πάλι να προηγούνται σχεδόν στο σύνολό τους.
Το συμπέρασμα που προκύπτει από τη μελέτη είναι ότι η αύξηση των επιπέδων στρες, μοναξιάς και θυμού, είναι διπλάσια ή και τριπλάσια στην Ελλάδα συγκριτικά με τις άλλες χώρες, όπου δεν παρατηρείται η τεράστια επιβάρυνση των ηλικιωμένων που παρατηρήθηκε στην Ελλάδα. Η δε βελτίωση των επιπέδων της επωφελούς κοινωνικά ή αλτρουιστικής συμπεριφοράς είναι διπλάσια ή και τριπλάσια στην Ελλάδα συγκριτικά με τις άλλες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης από άλλες 29 χώρες που μετείχαν, δείχνουν σημαντική αύξηση των επιπέδων του στρες, της μοναξιάς και του θυμού, καθώς και της κοινωνικά επωφελούς συμπεριφοράς. Η σημαντική αύξηση των επιπέδων των αρνητικών ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων κυμαινόταν περίπου από το ένα πέμπτο ως το ένα τρίτο των συμμετεχόντων. Σε χώρες όπως οι Αυστραλία, Ιράν, Μπαγκλαντές, Χιλή, Βραζιλία, Κολομβία, Ρουμανία και Νότια Αφρική, η αύξηση των επιπέδων του στρες φτάνει από δύο πέμπτα ως και τους μισούς όσων συμμετείχαν. Σημαντική αύξηση των επιπέδων θυμού βρέθηκε στα δύο πέμπτα των συμμετεχόντων σε Μπαγκλαντές, Νότια Αφρική και Βραζιλία.
Σε αρκετές χώρες η επιβάρυνση σε αρνητικά συναισθήματα ήταν μεγαλύτερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες (π.χ. Ιταλία, Ουγγαρία, Γερμανία, Πολωνία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ιράν, Νότια Αφρική, Η.Π.Α., Βραζιλία, Ουρουγουάη κ.α.). Η βελτίωση της αλτρουιστικής συμπεριφοράς ήταν εμφανής περίπου στο ένα πέμπτο ως το ένα τρίτο όσων συμμετείχαν, αν και υπήρχαν χώρες με πολύ χαμηλά ποσοστά βελτίωσης αυτής της συμπεριφοράς (ένα δέκατο σε Αυστραλία, Γαλλία, Ισπανία, Ιαπωνία) και κάποιες με υψηλότερα (δύο πέμπτα σε Χιλή, Κολομβία και Μπαγκλαντές).
Η ομάδα των ηλικιωμένων δεν φάνηκε να διαφοροποιείται ιδιαίτερα από τις άλλες δύο ηλικιακές ομάδες, τόσο στην αύξηση των επιπέδων των αρνητικών ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων όσο στη βελτίωση της αλτρουιστικής συμπεριφοράς.