Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανοίγει τις πόρτες του για έκτη χρονιά με το πολυήμερο Φεστιβάλ Τέχνης, Σκέψης και Δημιουργίας «Πάμε Πειραιά – Πάμε δημοτικό» στους ανθρώπους της πόλης και αφουγκράζεται τη φωνή τους, δημιουργώντας έναν κοινό τόπο συνάντησης για δυο εβδομάδες (15-28 Ιουλίου) για καλλιτεχνικούς και επιστημονικούς φορείς, συλλόγους, μεμονωμένους καλλιτέχνες και επιστήμονες.
Ένα πολυθεματικό δεκαπενθήμερο φεστιβάλ με ελεύθερη είσοδο, γεμάτο παραστάσεις, performances, διαλέξεις, χορό, αναλόγιο, μουσική, βιβλίο.
Παραθέτουμε το πρόγραμμα του τρέχοντος διημέρου.
ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ
- Φουαγιέ -19.00: Ομιλία και παρουσίαση του θεατρικού μονολόγου «120 χρόνια χωρίς τον Άντον Τσέχωφ». Με τη συμπλήρωση 120 χρόνων από τον θάνατό του Άντον Πάβλοβιτς Τσέχωφ, το κλίμα στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά είναι όμορο με την εποχή του συγγραφέα. Η αναδρομή ξεκινάει με εισήγηση για το διαχρονικό έργο του, δίνοντας έμφαση σε σημεία από τον βίο του και προχωρώντας σε περαιτέρω ανάλυση του διηγήματος «Η νυφούλα». Το συγκεκριμένο αφιέρωμα ολοκληρώνεται με το ερώτημα «αν με τον θάνατο επέρχεται το τέλος ενός σπουδαίου πνεύματος», όπως αυτό τίθεται στον πρωτότυπο θεατρικό μονόλογο που έχει τίτλο «Η νυφούλα και τα στρείδια» του Τσέχωφ. Ομιλία-συγγραφή: Ραφαέλα Μαρτίνεζ. Σκηνοθεσία: Λύσανδρος Σπετσιέρης. Ερμηνεία: Ιφιγένεια Μελισσινού. Μουσική επεξεργασία, βίντεο, αφίσα: Γεώργιος Παπασπύρου. Φωνές-βίντεο: Δέσποινα Αλέξη, Ευαγγελία Λυρίτη (live), Γεώργιος Παπασπύρου(live). Σκηνογραφία: Οδυσσέας-Κωνσταντίνος Βλάχος. Ενδυματολογία: Φαίδρα Χατζηκωνσταντή
- Κεντρική σκηνή – 21.00: Θεατρική παράσταση «Ξενοδοχείο ο παράδεισος» του Georges Feydeau από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά. Παρίσι 1970, αστικό περιβάλλον. Ένα παράνομο ζευγάρι θέλοντας να εκφράσει τα απόκρυφα συναισθήματά του, αποφασίζει να πάει στο ξενοδοχείο «Παράδεισος». Ένα ξενοδοχείο εχέμυθο, απόμακρο που όμως δεν ταιριάζει στην κοινωνική του τάξη. Κανείς δεν θέλει να προδώσει την οικογενειακή του γαλήνη, κανείς δεν θέλει να αποκαλυφθεί η απιστία του, αλλά ούτε και κανείς θέλει να χάσει την υπόληψη και την εκτίμηση που τόσα χρόνια με κόπο έχει κατακτήσει. Όμως αυτό το βράδυ είναι γεμάτο ανατροπές, με συναντήσεις καθοριστικές από τις οποίες όλοι κινδυνεύουν να χάσουν και την ηρεμία αλλά και την αυτοσυγκράτησή τους. Διασκευή-σκηνοθεσία: Γιώργος Ρούφας. Οργάνωση παραγωγής-ενδυματολόγος: Στελλίνα Ανεμά. Video art: Mark Vos. Συμμετέχουν: Γιώτα Μπουρλκετίδου, Δημήτρης Παπακυριάκης, Γιώτα Τσουνάκα, Ελένη Πατρικοπούλου, Ελένη Μπαγιονέτα, Σταμάτης Σουρμελής, Κέλλυ Σταματογιάννη, Έφη Κριθαρίοδυ, Κων/νος Βαλμάς, Άννα Κανάκη, Ελένη Γεωργιλά Πανιτσίδου.
ΠΕΜΠΤΗ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ
- Φουαγιέ – 19,00: Θεατρικό αναλόγιο «Ο καθένας να κοιτάζει τα δικά του». Πλάσματα που φυτοζωούν σε έναν σκληρό, περιθωριοποιημένο κόσμο. Ονειρεύονται, ελπίζουν, σμίγουν και αλληλοκαταστρέφονται στην προσπάθειά τους να δαμάσουν τη ζωή. Νοσηρές οικογενειακές σχέσεις, εφήμερες ή και ανύπαρκτες ερωτικές συνευρέσεις, σωματική και ψυχική εκμετάλλευση, απέλπιδες προσπάθειες χειραφέτησης και ακραίες χειρονομίες θυσίας συνθέτουν τον μικρόκοσμο του καταξιωμένου συγγραφέα Σωτήρη Δημητρίου με την ιδιότυπη πένα και την εκφραστική δύναμη. Στα διηγήματά του που αποτελούν τον κορμό της παράστασης Ο καθένας να κοιτάζει τα δικά του, οι ήρωες παλεύουν με τη μοχθηρία της κοινωνίας και βρίσκουν καταφύγιο στο έγκλημα. Τι προσπάθειες κάνει κανείς προκειμένου να βρει τη θέση του μέσα στον κόσμο; Πώς συναρτά την ύπαρξή του από την αναγνώριση των άλλων; Και τι συμβαίνει όταν τα όνειρά του μένουν στη μέση, όπως και η ζωή; Η παράσταση, που δεν επιθυμεί να κουνήσει το δάχτυλο από μια θέση προνομιούχα –και με ποιο δικαίωμα άραγε; – ελπίζει να προσφέρει χώρο για την κατανόηση της ανθρώπινης ύπαρξης, τότε και τώρα, παντού και πάντα. Ο καθένας να κοιτάζει τα δικά του. Σκηνοθεσία: Ηλίας Βογιατζηδάκης. Δραματουργική συνεργασία: Παναγιώτα Κωνσταντινάκου. Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Πουλχερία Τζόβα. Επιμέλεια κίνησης: Μυρτώ Δελημιχάλη. Artwork: Σπύρος Αγγελόπουλος. Ηθοποιοί: Μυρτώ Πανάγου, Αλεξάνδρα Χασάνι, Ηλίας Βογιατζηδάκης
- Κεντρική σκηνή – 20.30: Θεατρική παράσταση «Οι γοργόνες και τα παλικάρια» από την Παρέα Χαράς Κ.Δ.Α.Π. ΑμεΑ Πειραιά σε σκηνοθεσία Αντιγόνης Αλικάκου. Μια ρομαντική ιστορία αγάπης σε μία απομονωμένη παραλία της Κρήτης. Πέντε υπέροχες γοργόνες ονειρεύονται τη ζωή τους. Επτά ψαράδες προσπαθούν να επιβιώσουν. Θέλουν όλοι τα ίδια. Άραγε θα τα καταφέρουν; Σενάριο-σκηνοθεσία: Αντιγόνη Αλικάκου. Μουσική επιμέλεια: Αντιγόμνη Αλικάκου, Ηλίας Σωτηρόπουλος. Επιμέλεια παραδοσιακών χορών: Μαρία Κουτούγερα. Ενδυματολογική επιμέλεια: Ευσταθία Φανού. Μακιγιάζ: Θεολογία Λέση. Βοηθοί σκηνής: Γιώτα Γκλεζάκου, Άρτεμις Στρουμπή, Ευτυχία Κανέλλα Κοντραφούρη. Παραγωγή: Ηλίας Σωτηρόπουλος, Πέτρος Κάρλες. Γραφιστική επιμέλεια: Luigital.com.